Τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ

«Τη χρονική περίοδο που έκανε τη συλλογή με τους πίνακες με τα ηλιοτρόπια, ο Βαν Γκονγκ ήταν πολύ χαρούμενος κι ενθουσιασμένος. Περίμενε να τον επισκεφτεί ο φίλος του, Πολ Γκωγκέν και αποφάσισε να διακοσμήσει το δωμάτιό του με μία συλλογή έργων με ηλιοτρόπια. Ήταν πολύ χαρούμενος και χρησιμοποίησε το κίτρινο χρώμα για να εκφράσει τη χαρά του. Τότε που άρχισε να ζωγραφίζει εκατοντάδες ηλιοτρόπια σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές, σε κάθε “φάση” της ζωής τους, από την άνθιση μέχρι και τον μαρασμό τους…»

Κατά κάποιο τρόπο, οι πίνακες του αποτύπωναν τον κύκλο της ζωής και όπως γράφει ο ίδιος, η πρόθεσή του ήταν να αφήσει στην ανθρωπότητα κάποια μνήμη με τη μορφή σχεδίων ή ζωγραφικών έργων, που δεν έγιναν για να ευχαριστήσουν κάποια συγκεκριμένη κίνηση, αλλά για να εκφράσουν ένα ειλικρινές ανθρώπινο συναίσθημα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Βαν Γκογκ, τα ηλιοτρόπια αντιπροσώπευαν μία συγκεκριμένη ιδέα: την ευγνωμοσύνη.

  Με αφορμή τον διάσημο πίνακα του Βαν Γκογκ, « Τα Ηλιοτρόπια» 1888, δημιουργήσαμε στο σχολείο τα δικά μας ηλιοτρόπια με λαδοπαστέλ. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τα παιδιά αφενός  είχαν την ευκαιρία να μάθουν για  τον  διαφορετικό τρόπο με τον οποίο δούλευε ο Βαν Γκογκ τα χρώματα σε σχέση με τους υπόλοιπους ζωγράφους της εποχής του και αφετέρου είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας μίξεις χρωμάτων.

Οι διάδρομοι του σχολείου μας γέμισαν με κίτρινα ηλιοτρόπια!

Η Εικαστικός του σχολείου: Ράπτη Λάουρα

Διαχειριστής