Επαγγέλματα από το Γ2

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» που πραγματοποιείται στα εργαστήρια δεξιοτήτων και στην υποενότητα «ΑΓΩΓΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ» οι μαθητές του Γ2 τμήματος πραγματοποίησαν πρόγραμμα με τίτλο : Επαγγέλματα… Τι; Γιατί; Πώς;

Στο πρώτο εργαστήριο δώσαμε έναν ορισμό για τη λέξη επάγγελμα , μιλήσαμε για τους λόγους που πρέπει κάποιος να δουλεύει και  παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο.

https://eclass11.sch.gr/modules/units/view.php?course=9190032527&res_type=videolink&id=40032518&unit=4236532

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να ανοίξουμε την πόρτα της τάξης μας στους γονείς των παιδιών! Κάθε Παρασκευή υποδεχόμασταν γονείς που όχι απλά μας παρουσίαζαν το επάγγελμά τους αλλά ετοίμαζαν για μας διάφορες δραστηριότητες, ώστε η παρουσίαση μετατρεπόταν σε ένα βιωματικό εργαστήρι! Στο τέλος τα παιδιά συμπλήρωναν ένα μικρό φύλλο εργασίας.  Περάσαμε όλοι υπέροχα… μικροί και μεγάλοι!!!!

Παιγνιοθεραπεύτρια – Μετά την παρουσίαση του επαγγέλματος , κάθε παιδί πήρε ένα κομμάτι από πηλό. Παίζοντας μαζί του μιλήσαμε για τα συναισθήματα μας και βρήκαμε τρόπους να διαχειριζόμαστε το θυμό μας.

Οδοντοτεχνίτης Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας οδοντοτεχνίτης και ενθουσιάστηκαν ακόμα περισσότερο όταν έφτιαξαν μέσα στην τάξη ψεύτικα δόντια!!!

Ιδιοκτήτης Δισκογραφικής Εταιρείας –  Η παρουσίαση του συγκεκριμένου επαγγέλματος στάθηκε αφορμή για ένα ταξίδι στην ιστορία της δισκογραφίας. Τα παιδιά είδαν πλάκες ηχογράφησης ,  κασέτες και δίσκους από βινύλιο . Τέλος, έφτιαξαν το δικό τους συγκρότημα και σχεδίασαν το εξώφυλλο του δίσκου τους.

Διαχειριστής Επικίνδυνων Αποβλήτων και Γεωτρυπανιστής – Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη φόρμα εργασίας καθώς και κάποια εργαλεία της δουλειάς. Στο τέλος της παρουσίασης μιλήσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος, είδαμε εικόνες και βίντεο από εταιρίες που αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά και στο τέλος ζωγραφίσαμε!!!

Ασφαλίστρια – Μάθαμε για την εργασία του ασφαλιστή και στη συνέχεια ανοίξαμε τους φακέλους μας! Τα αμαξάκια που υπήρχαν μέσα τράκαραν… είδαμε ασφαλιστήρια συμβόλαια και μιλήσαμε για σήματα οδικής κυκλοφορίας.

Αεροσυνοδός – Υπεύθυνη Αεροπορικής Εταιρίας – Υπάλληλος Στο Τμήμα Απολεσθέντων Οι μαθητές του τμήματος είχαν μια μοναδική εμπειρία. Συμμετείχαν σε ένα φανταστικό ταξίδι, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Μακεδονία με προορισμό τη Ντίσνεϋλαντ στο Παρίσι.   

Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτονας –  Καταλάβαμε μετά τις παρουσιάσεις τη διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά επαγγέλματα. Είδαμε κατόψεις, σχέδια κτιρίων, εικόνες και βίντεο από εργοτάξια καθώς και εργαλεία αλλά και ρούχα εργασίας σε ένα εργοτάξιο. Όταν ήμασταν έτοιμη σχεδιάσαμε το σπίτι των ονείρων μας!

Στρατιωτικός Της Πολεμικής Αεροπορίας – Μετά την παρουσίαση του επαγγέλματος, τα παιδιά δέχτηκαν δώρα , ζωγράφισαν πολεμικά αεροπλάνα και συζήτησαν για την αξία της ειρήνης.

Γεωπόνος – Όταν πια μάθαμε τι κάνει ένας γεωπόνος, μιλήσαμε για τα φυτά,  τις κατηγορίες τους, τον πολλαπλασιασμό τους, τη φροντίδα τους, αποφασίσαμε να γίνουμε μικροί γεωπόνοι. Κλαδέψαμε και είδαμε τα μέρη ενός φυτού.

Θεολόγος και Φιλόλογος – Μάθαμε για τα επαγγέλματα του θεολόγου και του φιλόλογου. Στη συνέχεια μιλήσαμε για τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, είδαμε βιβλία που θα έχουμε στο γυμνάσιο και στο λύκειο, συζητήσαμε για τη γιορτή του Πάσχα που πλησίαζε, την Παγκόσμια Μέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ποίησης και γράψαμε τα δικά μας ποιήματα.

Νυχτοφύλακας – Μετά την παρουσίαση, πήραμε έναν φακό και περπατήσαμε στο σχολείο μας…

Διοικητικός Υπάλληλος Σε Κλινική – Μετά την παρουσίαση του επαγγέλματος , μιλήσαμε για τα όργανα του ανθρώπινου σώματος και είδαμε σχετικά βίντεο για παιδιά.

Υπεύθυνη Ηλεκτρονικού Μάρκετινγκ – Μάθαμε ποιος είναι ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και τα προσόντα που χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα. Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και στο τέλος κάθε ομάδα παιδιών ανέλαβε να διαφημίσει ένα προϊόν.

Προγραμματιστής – Η παρουσίαση του επαγγέλματος του προγραμματιστή  στάθηκε αφορμή να μιλήσουμε για τον πρώτο υπολογιστή, την εξέλιξη της τεχνολογίας και να ζωγραφίσουμε τη δική μας μηχανή-ρομπότ.

Σαββοπούλου Ευαγγελία

Δασκάλα (ΠΕ70)