Τ.Π.Ε. – Τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης

Το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης (που ορισμένες φορές ονομάζεται τυφλό σύστημα ή και απλώς τυφλό) είναι μια μέθοδος δακτυλογράφησης χωρίς τη χρήση της όρασης για τον εντοπισμό των πλήκτρων. Συγκεκριμένα όταν δακτυλογραφούμε με τυφλό σύστημα γνωρίζουμε τη θέση των πλήκτρων στο πληκτρολόγιο μέσω της μυϊκής μνήμης.

Στο μάθημα της Πληροφορικής κάνουμε μια εισαγωγή στο τυφλό σύστημα στους μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης. Το άρθρο αυτό αφορά περισσότερο τους γονείς και λιγότερο τα παιδιά. Με αυτό το σύστημα αυξάνεται η ταχύτητα πληκτρολόγησης κατά τρεις με πέντε φορές και αντίστοιχα και η ακρίβεια. Τοποθετούμε τα δάκτυλα όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα, ενώ οι καρποί πρέπει να ακουμπούν στην βάση του πληκτρολογίου. Τα πλήκτρα “φ” και “ξ” έχουν δύο “εξογκώματα” δηλαδή οδηγούς ώστε να τοποθετήσουμε εκεί τους δείκτες μας. Τα δάκτυλα που κάνουν την περισσότερη δουλειά είναι οι δείκτες καθώς με αυτά πληκτρολογούμε δώδεκα γράμματα (ρ,τ,υ,θ,φ,γ,η,ξ,ω,β,ν,μ) ενώ την λιγότερη δουλειά κάνουν τα μικρά (α,ζ,π και τόνος). Με τους αντίχειρες πατάμε μόνο το πλήκτρο “Κενό (Space)”. Τα χέρια θα πρέπει να κινούνται χαλαρά στο πληκτρολόγιο ώστε να μην δημιουργείτε κόπωση. Επίσης στην αρχή θα πρέπει να δουλεύουμε αργά ώστε να πετύχουμε πρώτα ακρίβεια, δηλαδή όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και στην συνέχεια ταχύτητα. Η εμπειρία μου λέει ότι χρειαζόμαστε πενήντα με ογδόντα ώρες εξάσκηση για να αποκτήσουμε σχετική ευχέρεια.

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα εκμάθησης τυφλού συστήματος στο Διαδίκτυο τα οποία παρέχουν οδηγίες, μαθήματα, τεστ και παιχνίδια για να εξασκηθούμε. Δύο τέτοια προγράμματα βρίσκονται στις διευθύνσεις https://agilefingers.com/el/mathimata και https://sense-lang.org/typing/tutor/keyboardingEL.php. Το πρόβλημα με τα παραπάνω είναι ότι προβάλουν συχνά ενοχλητικές διαφημίσεις. Αν θέλετε να μην δουλέψετε on-line και να μην σας ενοχλούν οι διαφημίσεις μπορείτε να “κατεβάσετε” μια εφαρμογή τυφλού συστήματος εντελώς δωρεάν από την διεύθυνση https://blogs.sch.gr/mkosmidis/2014/09/29/pliktrologisi-2005-ramtype-5-tiflo-sistima/ όπου υπάρχουν και οδηγίες εγκατάστασης. Καλή αρχή!!!

Παναγιώτης Σιδεράς