Τ.Π.Ε. – Εφαρμογές Γραφείου

Για να διδάξουμε τις εφαρμογές γραφείου χρησιμοποιούμε το πακέτο λογισμικού Apache OpenOffice, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που διατίθεται δωρεάν. Ανοιχτός κώδικας είναι το λογισμικό που ο χρήστης μπορεί να δει τον πηγαίο κώδικα και να τον τροποποιήσει. Για να ολοκληρώσω την επεξήγηση, πηγαίος κώδικας είναι το πρόγραμμα που συντάσσει ο προγραμματιστής σε γλώσσας που είναι κατανοητή από τον άνθρωπο πριν αυτό το πρόγραμμα μετατραπεί σε γλώσσα μηχανής που είναι κατανοητή από τον υπολογιστή.

Το πακέτο ή αλλιώς σουίτα λογισμικού περιλαμβάνει έξι εφαρμογές. Την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου Writer που είναι αντίστοιχη με το Microsoft Word, την εφαρμογή λογιστικού φύλλου Calc που είναι αντίστοιχη με το Microsoft Excel, την εφαρμογή παρουσιάσεων Impress που είναι αντίστοιχη με το Microsoft PowerPoint, καθώς και το πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών Draw, μαθηματικών εξισώσεων Math και διαχείρισης βάσεων δεδομένων Base.

Στο σχολείο, ξεκινώντας από την Δ’ τάξη διδάσκουμε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Write, ενώ στις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ διδάσκουμε και λογιστικά φύλλα με το Calc και δημιουργία παρουσιάσεων με το Impress. Το πακέτο είναι πλήρως εξελληνισμένο και όποιος έχει εμπειρία από το Microsoft Office μπορεί με ευκολία να μεταπηδήσει στο Apache OpenOffice. Επίσης ενώ το πακέτο παράγει τύπους αρχείων με διαφορετική επέκταση από το Microsoft Office και τα δύο πακέτα συνεργάζονται στην ανάγνωση και επεξεργασία αρχείων με πιθανές όμως ατέλειες. Για να “κατεβάσετε” την ελληνική έκδοση του πακέτου Apache OpenOffice πηγαίνετε στην διεύθυνση http://www.openoffice.org/el/

Τελική προειδοποίησηΣτο διαδίκτυο υπάρχουν ιοί και κακόβουλα προγράμματα. Υπάρχει λοιπόν πάντα ο κίνδυνος με την είσοδο μας σε κάποιον ιστότοπο ή με το “κατέβασμα” κάποιας εφαρμογής να προκαλέσετε πρόβλημα στον υπολογιστή σας. Οι διευθύνσεις στις οποίες σας παραπέμπω σε αυτό το άρθρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα.

Παναγιώτης Σιδεράς