Τα χρωματιστά αυγά του Α΄1

Το βάψιμο των αυγών είναι το κατ’ εξοχήν έθιμο που κυριαρχεί τη Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα αβγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου.

Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη γι΄ αυτό και τη λέγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Παλιότερα το συνήθιζαν κι αποβραδίς, πάντοτε τα μεσάνυχτα, με το ξεκίνημα της νέας μέρας. Καινούρια πρέπει να ήταν η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά και ο αριθμός τους ορισμένος και τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες και δεν την έχυναν, ακόμα και τότε, έξω από το σπίτι. Τα χρώματα για τα αυγά τα έφτιαχναν από διάφορα φυτά: Από φλούδες κρεμμυδιών γινόταν το μελί, από άχυρο ή από φύλλα αμυγδαλιάς το κίτρινο, το ανοικτό κόκκινο από παπαρούνες, από μαϊντανό πράσινο, από ζαφορά το κίτρινο και από βιολέτες το μοβ. Επίσης για το βάψιμο των αυγών χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου.  Τα παλιότερα χρόνια διάλεγαν φύλλα από φυτά και λουλούδια και έβαζαν από ένα πάνω σε κάθε αυγό. Στη συνέχεια, τύλιγαν τριγύρω μια παλιά κάλτσα, την οποία στερέωναν με μια κλωστή και έβαφαν τα Πασχαλινά αυγά. Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγίας και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Σε μερικά μέρη έβαζαν σε ένα κουτάκι τόσα αυγά όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας και τα πήγαιναν το βράδυ στην εκκλησία, για να διαβαστούν στα 12 Ευαγγέλια. Τα άφηναν κάτω από την Αγία Τράπεζα ως την Ανάσταση και τότε καθεμιά έπαιρνε τα δικά της. Αυτά τα αυγά ήταν “ευαγγελισμένα” και τα τσόφλια τους τα παράχωναν στους κήπους και τις ρίζες των δέντρων για να καρπίσουν…

Τα αυγά στα χέρια των παιδιών του Α΄1  που επιστράτευσαν την τέχνη, τη φαντασία και το μεράκι, γέμισαν από σχέδια και χρώματα. Όπως γράφει και ο Τζιάνι Ροντάρι η δημιουργικότητα έχει την ικανότητα να σπάει συνεχώς τα σχήματα της εμπειρίας.

ΠΗΓΗ : Έθιμα του Πάσχα – ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού και γιορτάζεται με εντελώς ιδιαίτερο τρόπο σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Ο εκπαιδευτικός φάκελος “Έθιμα του Πάσχα” από το μουσείο Μπενάκη έχει δημιουργηθεί για να επισημάνει ελληνικά πασχαλινά έθιμα, πολλά από τα οποία στις μέρες μας επιβιώνουν. Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταφερθείτε στον φάκελο:

https://www.benaki.org/index.php?option=com_educations&view=education&id=455&Itemid=0&lang=el

Διαχειριστής