Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)

Σήμερα ξεκινάω μια σειρά άρθρων για τα λογισμικά που χρησιμοποιούμε με τους μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος των Τ.Π.Ε. (Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών) ή όπως συνηθίζουμε να το λέμε Πληροφορικής. Ο στόχος είναι να ενημερώσω τους γονείς για το υλικό του μαθήματος, το οποίο είναι εξ΄ολοκλήρου δωρεάν και προσβάσιμο από το Διαδίκτυο, έτσι ώστε αν το επιθυμούν να το “κατεβάσουν” στον υπολογιστή του σπιτιού τους. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μπορούν να εξασκούνται στο σπίτι, να κάνουν επανάληψη αυτά που κάνουμε στο σχολείο και να δείχνουν στους περήφανους γονείς τα “επιτεύγματα τους”.

Πριν ξεκινήσω όμως θέλω να κάνω ένα σχόλιο γενικής φύσεως. Όλα τα χρόνια που βρίσκομαι στην εκπαίδευση ακούω ξανά και ξανά το ίδιο ερώτημα. “Πού θα μας χρειαστεί αυτό κύριε;”. Δεν θα αναλύσω εδώ την χρησιμότητα του κάθε λογισμικού που διδάσκουμε στα παιδιά. Θα απαντήσω όμως με κάτι που είπε ο αυστριακός φιλόσοφος Κάρλ Πόπερ (1902-1994), η φωτογραφία του οποίου βρίσκεται στο “εξώφυλλο” αυτού του άρθρου. “Η ζωή είναι επίλυση προβλημάτων”, το οποίο μάλιστα έγινε και τίτλος βιβλίου από τον ίδιο. Αν το σκεφτούμε κάθε μας ενέργεια αποτελεί μια μικρή ή μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυση ενός προβλήματος. Πόση ώρα χρειάζομαι για να πάω στο Supermarket; Θα μου φτάσουν τα χρήματα; Τι ώρα πρέπει να ξυπνήσω για να είμαι έγκαιρα στο σχολείο; Πώς πρέπει να μιλήσω σε κάποιον ώστε να μην τον προσβάλλω; Και ειδικότερα, πώς μπορώ να ζωγραφίσω ένα σπίτι, ένα πρόσωπο, ένα αρκουδάκι; Πώς μπορώ να του αλλάξω χρώμα; Πώς μπορώ να γράψω ένα κείμενο; Πώς διορθώνω τα ορθογραφικά λάθη; Πώς μπορώ να μετρήσω τις λέξεις του κειμένου; Πώς μπορώ να προσθέσω γρήγορα είκοσι αριθμούς; Πώς μπορώ να κάνω ένα διάγραμμα που δείχνει το ποσοστό αγοριών και κοριτσιών σε ένα τμήμα; Πώς μπορώ να κινήσω ένα αντικείμενο στην οθόνη (την γνωστή στα παιδιά γατούλα του Scratch). Να του αλλάξω χρώμα; Να το κάνω να περιστραφεί;

Άρα για να καταλήξω, το μάθημα των Τ.Π.Ε. όπως πιστεύω και σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα μαθήματα, δεν είναι μόνο η απόκτηση γνώσεων αλλά κυρίως δεξιοτήτων. Οι περισσότεροι από τους γονείς θα με καταλάβουν άμα πω ότι έχω ξεχάσει τα περισσότερα πράγματα που έμαθα στο σχολείο, άλλωστε έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες. Όμως η δεξιότητα της επίλυσης προβλημάτων ή αλλιώς να μάθω πως να μαθαίνω δεν χάνεται ποτέ.

Παναγιώτης Σιδεράς