Τ.Π.Ε. – Το πρόγραμμα ζωγραφικής Tuxpaint

Το Tux Paint είναι ένα πρόγραμμα ζωγραφικής “ανοιχτού κώδικα” που παρέχεται δωρεάν και δημιουργήθηκε ειδικά για παιδιά. Ακόμη και μικρά παιδιά ηλικίας 3 χρονών δεν έχουν καμία δυσκολία να προσανατολισθούν στην απλή και ενστικτώδους ευκολίας διεπαφή του, με μεγάλα κουμπιά που χαρακτηρίζονται από μία ετικέτα και από ένα εικονίδιο άμεσα αναγνωρίσιμα από το παιδί. Στη μέση της οθόνης υπάρχει ένας μεγάλος λευκός καμβάς για να μπορεί το παιδί να ζωγραφίζει με τη βοήθεια μίας μεγάλης ποικιλίας από εργαλεία και πινέλα. Σαν αρχή, το παιδί μπορεί να φορτώσει περιγράμματα εικόνων, τις οποίες μπορεί να ζωγραφίσει, όπως θα έκανε με ένα βιβλίο ζωγραφικής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα πιο συνηθισμένα εργαλεία, όπως οι γραμμές, τα πινέλα και οι βούρτσες για ελεύθερο σχέδιο και ζωγραφική, γεωμετρικά σχήματα, αναδιάταξη μεγέθους, μία σβήστρα, τις επιλογές “Επανάληψη” και “Ακύρωση”, κι επί πλέον ήχους που παίζουν καθώς το παιδί ζωγραφίζει. Ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται “Μαγικό” μας επιτρέπει να πετύχουμε εντυπωσιακά εφέ όπως το ουράνιο τόξο, οι λάμψεις, η κιμωλία, η σταδιακή θολερότητα, η ανατροπή εικόνας και πολλά περισσότερα. Πέρα από το εργαλείο “Μαγικό”, το άλλο χαρακτηριστικό που είναι δημοφιλές με τα παιδιά είναι η “Σφραγίδα”, που περιέχει πολλές εικόνες και clipart που μπορούν να “τυπωθούν” πάνω στον καμβά, όπως φυτά και άνθη, ζώα, εικόνες διακοπών, πλανήτες και πολλά άλλα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ενώ στο λογισμικό Tuxpaint η “Σφραγίδα” εμφανίζεται ως μια επιλογή σαν όλες τις άλλες η εγκατάσταση της γίνεται χωριστά από το βασικό πρόγραμμα και μετά από αυτό. Η εγκατάσταση και των δύο γίνεται από την σελίδα https://tuxpaint.org/download/windows/

Παναγιώτης Σιδεράς