Τ.Π.Ε. – Προγραμματισμός με το Scratch

Το Scratch είναι μια υψηλού επιπέδου οπτική γλώσσα προγραμματισμού η οποία είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά από 8 – 16 ετών και διανέμεται δωρεάν. Δημιουργήθηκε από το Media LabM.I.T. δηλαδή από το “Εργαστήριο Μέσων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης” που βρίσκεται στην Βοστώνη των Η.Π.Α. Είναι ενδιαφέρον ότι ιδρυτής του είναι ένας ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας ο Nicholas Negreponte. Στο σχολείο μας το λογισμικό διδάσκονται οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων ενώ γίνονται και μερικά εισαγωγικά μαθήματα και στους μαθητές της Δ’ τάξης.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να δουλέψουμε με το Scratch. Στο σχολείο χρησιμοποιούμε την έκδοση 1.4 ενώ ήδη το λογισμικό βρίσκεται στην έκδοση 3. Η έκδοση 1.4 που χρησιμοποιούμε είναι offline δηλαδή πρέπει να την “κατεβάσουμε” στον υπολογιστή μας και να δουλέψουμε τοπικά. Αυτό γίνεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://scratch.mit.edu/scratch_1.4 ή https://scratch.mit.edu/download όπου θα πρέπει να πάμε στην ενότητα “Παλιότερες εκδόσεις”. Εδώ θα ήθελα να απαντήσω γιατί χρησιμοποιούμε παλιά έκδοση. Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η παλαιότητα των υπολογιστών που έχουμε αλλά ο δεύτερος και βασικότερος είναι ότι η καινούργια έκδοση προσφέρει ουσιαστικά κάποιες δυνατότητες διασύνδεσης με εξωτερικά στοιχεία όπως τον μικροελεγκτή “micro:bit” και εφαρμογές της Lego όπως το”Mindstorms EV3″ και “WeDo 2.0” και τίποτα περισσότερο.

Αν δεν θέλετε να “κατεβάσετε” την εφαρμογή, πηγαίνοντας στην διεύθυνση https://scratch.mit.edu/ στην επιλογή “Ξεκινήστε να δημιουργείτε” μπορείτε να δουλέψετε online και απλώς να αποθηκεύσετε τα έργα σας στον υπολογιστή σας και όχι την εφαρμογή. Αν η γλώσσα των εντολών είναι τα αγγλικά μπορείτε από τις “Settings/Ρυθμίσεις –>Language/Γλώσσα” να επιλέξετε τα ελληνικά.

Μία τελική προειδοποίηση. Στο διαδίκτυο υπάρχουν ιοί και κακόβουλα προγράμματα. Υπάρχει λοιπόν πάντα ο κίνδυνος με την είσοδο μας σε κάποιον ιστότοπο ή με το “κατέβασμα” κάποιας εφαρμογής να προκαλέσετε πρόβλημα στον υπολογιστή σας. Οι διευθύνσεις στις οποίες σας παραπέμπω σε αυτό το άρθρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα.

Καλή αρχή, σε παλιούς και νέους προγραμματιστές!!!

Παναγιώτης Σιδεράς